NEGARA

Perbadanan PR1MA ditubuh

Perbadanan PR1MA ditubuh


NAJIB (tiga dari kanan) bersama Raja Nong Chik dan Nor Mohamed (kiri) melihat model perumahan PR1MA Fasa I selepas melancarkannya di Putrajaya semalam.


PUTRAJAYA - Perbadanan Program Perumahan 1Malaysia atau PR1MA akan ditubuhkan bagi merancang dan menyelaras pembinaan projek di bawah program tersebut di seluruh negara, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata, perbadanan khas yang diletak di bawah Pejabat Perdana Menteri itu juga akan membuat pengagihan rumah kepada pemohon yang layak.

Sehubungan itu katanya, akta khas digubal mengenai penubuhannya dan akan diluluskan Parlimen pada sidang akan datang.

"Ini kerana (penubuhannya) kita melihat bahawa unit ini akan memberi satu peluang yang cukup baik untuk kita membangunkan sebuah industri secara besar-besaran.

"Mudah-mudahan dengan tertubuhnya perbadanan khas ini, PR1MA akan menjadi program yang sangat penting selaras dengan konsep 1Malaysia: Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan," katanya ketika melancarkan PR1MA di sini semalam.

Turut hadir Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Seri Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop.

Najib berkata, dasar baharu itu akan dapat melonjakkan ruang pemilikan rumah untuk rakyat. - Bernama

Rencana Utama!»

Orang-Orang Drum Theatre pilihan juri

AKSI pasukan Orang-Orang Drum Theatre berjaya memukau barisan juri sehingga dinobatkan sebagai juara keseluruhan.

Stailo!»

Perlahankan bisnes sempena Ramadan

Bidang fesyen mula diceburi oleh Sharifah Shawati pada awal tahun 2016.

Varia!»

Jasa Jalan Persekutuan

JALAN PERSEKUTUAN dibina pada tahun 1880 menjadi tulang belakang sebagai jalan alternatif. sistem rangkaian jalan raya di negara ini sebelum terbinanya lebuh raya.

Process time in ms: 32