DUNIA

China, Jepun berbalas tunjuk perasaan

China, Jepun berbalas tunjuk perasaan


PELAJAR-PELAJAR universiti membawa sepanduk semasa satu demonstrasi anti-Jepun di Chengdu semalam.


BEIJING - Beribu-ribu penduduk China menyertai demonstrasi semalam bagi membantah tuntutan Jepun ke atas beberapa pulau yang menjadi rebutan kedua-dua negara dalam siri bantahan lebih besar berbanding sebelum ini.

Di bandar raya Chengdu, barat daya China dan bandar raya Zhengzhou, tengah negara berkenaan, ratusan penduduk berarak dengan membawa sepanduk dan kain rentang bagi membantah tuntutan Jepun ke atas Kepulauan Diaoyu.

Agensi berita Xinhua melaporkan lebih 2,000 orang menunjuk perasaan di Chengdu manakala ribuan pelajar kolej berhimpun di bandar Xian, utara China.

Police di Chengdu, Xian dan Zhengzhou berkata, mereka tidak akan bercakap dengan pihak media mengenai perkembangan terbaru itu.

Sebelum ini beberapa bantahan kecil diadakan di luar Kedutaan Jepun di sini dan Konsulat Jepun di Shanghai pada bulan lalu.

Sementara itu, lebih 2,500 penduduk Jepun mengadakan tunjuk perasaan di bandar raya Tokyo semalam bagi membantah tuntutan China keatas kepulauan berkenaan.

Rencana Utama!»

Orang-Orang Drum Theatre pilihan juri

AKSI pasukan Orang-Orang Drum Theatre berjaya memukau barisan juri sehingga dinobatkan sebagai juara keseluruhan.

Stailo!»

Perlahankan bisnes sempena Ramadan

Bidang fesyen mula diceburi oleh Sharifah Shawati pada awal tahun 2016.

Varia!»

Jasa Jalan Persekutuan

JALAN PERSEKUTUAN dibina pada tahun 1880 menjadi tulang belakang sebagai jalan alternatif. sistem rangkaian jalan raya di negara ini sebelum terbinanya lebuh raya.

Process time in ms: 47