DUNIA

China, Jepun berbalas tunjuk perasaan

China, Jepun berbalas tunjuk perasaan


PELAJAR-PELAJAR universiti membawa sepanduk semasa satu demonstrasi anti-Jepun di Chengdu semalam.


BEIJING - Beribu-ribu penduduk China menyertai demonstrasi semalam bagi membantah tuntutan Jepun ke atas beberapa pulau yang menjadi rebutan kedua-dua negara dalam siri bantahan lebih besar berbanding sebelum ini.

Di bandar raya Chengdu, barat daya China dan bandar raya Zhengzhou, tengah negara berkenaan, ratusan penduduk berarak dengan membawa sepanduk dan kain rentang bagi membantah tuntutan Jepun ke atas Kepulauan Diaoyu.

Agensi berita Xinhua melaporkan lebih 2,000 orang menunjuk perasaan di Chengdu manakala ribuan pelajar kolej berhimpun di bandar Xian, utara China.

Police di Chengdu, Xian dan Zhengzhou berkata, mereka tidak akan bercakap dengan pihak media mengenai perkembangan terbaru itu.

Sebelum ini beberapa bantahan kecil diadakan di luar Kedutaan Jepun di sini dan Konsulat Jepun di Shanghai pada bulan lalu.

Sementara itu, lebih 2,500 penduduk Jepun mengadakan tunjuk perasaan di bandar raya Tokyo semalam bagi membantah tuntutan China keatas kepulauan berkenaan.

Rencana Utama!»

Gedung lebih 3,000 karya seni tempatan

Bangunan BSN terletak di Jalan Temerloh, Off Jalan Tun Razak bersebelahan Istana Budaya, Kuala Lumpur.

Varia!»

Mengimbau sejarah seni bina negara

Chee Cheong berharap pameran ini dapat mengiktiraf peranan dan sumbangan golongan arkitek dalam membangunkan negara satu ketika dahulu.

Process time in ms: 79