NEGARA

Jadi pelajar demi anak

Jadi pelajar demi anak


ZAIDAH melihat sijil diploma Siti Hawa pada Majlis Konvokesyen Kelima UMP di Kuantan semalam.


KUANTAN – Pengorbanan seorang ibu yang sanggup menjalani kehidupan seperti pelajar semata-mata untuk membantu anaknya yang lumpuh melanjutkan pelajaran ke universiti membuahkan hasil lebih daripada sekadar sekeping ijazah.

Berkat kesabaran Zaidah Tamjis, 47, anaknya itu, Siti Hawa Apandi, 21, muncul antara graduan cemerlang jurusan Diploma Sains Komputer di Universiti Malaysia Pahang (UMP) dengan memperoleh Purata Gred Nilai Kumulatif (PGNK) 3.79.

Zaidah sedar Siti Hawa yang berkerusi roda kerana menghidap penyakit astrofi muskular spina (SMA) iaitu penyakit berkaitan saraf motor sejak kecil, tidak mampu menguruskan dirinya sendiri.

Siti Hawa sekadar boleh memegang nota kuliah dan buku seberat tidak melebihi 500 gram.

Bagi memastikan anaknya berjaya seperti insan normal lain, suri rumah dari Taman Mahkota, Gambang, Kuantan itu bertekad membantu anaknya

“Selama tiga tahun saya jadi macam pelajar, duduk dengan dia di asrama, masuk dewan kuliah dan ikut sesi perbincangan dengan pelajar lain.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Rencana Utama!»

Kongsi karavan bersama peserta tidak dikenali

Karavan boleh diibaratkan seperti rumah bergerak kerana di dalamnya dilengkapi dapur, tempat tidur, alat pemanas dan ruang memandu.

Horizon!»

Tenangkan fikiran di Tasik Pedu

RUMAH Bot Seri Mahawangsa boleh memuatkan seramai 15 orang pada satu-satu masa.

Varia!»

Sekolah venue alternatif majlis perkahwinan

PASANGAN pengantin yang ingin melangsungkan majlis perkahwinan di sekitar Ampang kini boleh menggunakan pakej yang ditawarkan SMK Dato’ Ahmad Razali.

Process time in ms: 31