NEGARA

50,000 lagi masih menganggur - <i>Graduan IPT Islam didakwa kurang laris</i>

50,000 lagi masih menganggur - Graduan IPT Islam didakwa kurang laris


WALAUPUN UIAM melaksanakan sistem pengajian berteraskan Islam, majoriti daripada graduan mereka tetap berjaya memperoleh pekerjaan. - Gambar hiasan.

KANGAR - Isu pengangguran graduan didakwa lebih terasa di kalangan lepasan pusat-pusat pengajian tinggi berteraskan Islam dengan dianggarkan 50,000 orang masih lagi tidak mempunyai pekerjaan.

Kumpulan penganggur itu pula dikatakan bukan sahaja pemegang diploma dan ijazah pengajian Islam tetapi juga membabitkan bidang pengajian strategik seperti kejuruteraan awam, syariah dan matematik.

Fakta itu didedahkan oleh Pengerusi Institut Kerjasama Islam Antarabangsa Malaysia (IKIAM), Datuk Zahidi Zainul Abidin dengan menganggap ia kesan daripada sikap pilih kasih sesetengah majikan yang mengutamakan graduan institusi pengajian tinggi konvensional dan swasta.

"Kumpulan ini jika tidak dibantu mungkin mengambil jalan singkat dengan menyertai gerakan atau kumpulan berfahaman tidak sihat,'' katanya kepada pemberita di Hotel Putra Palace di sini kelmarin.

Beliau mendakwa memperoleh angka graduan menganggur itu daripada Jabatan Agama Islam Negeri-Negeri dan Baitulmal sejak lima tahun lalu.

Zahidi menarik perhatian bahawa angka pengangguran itu terus bertambah dengan purata 6,000 graduan baru setiap tahun.

Sementara itu di Kuala Lumpur, Pengarah Eksekutif Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF), Shamsuddin Bardan menafikan majikan bersikap prejudis dengan memberi contoh kepada lulusan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) yang majoritinya memperoleh pekerjaan.

Rencana Utama!»

Ukiran kayu cerminan kisah nenek moyang

Samri mengambil masa antara tiga minggu hingga dua bulan untuk menyiapkan sesebuah karya.

GenK»

Pelajari kemahiran ikhtiar hidup

AKTIVITI penjelajahan hutan memberi peluang kepada peserta beriadah sambil melihat keindahan alam semula jadi yang terdapat di sekitar Hutan Lipur Sungai Tua.

Varia!»

Getaran simbolik karya Mad Anuar

MAD ANUAR mengambil masa hampir empat tahun untuk menyiapkan arca Perentas Ribut No. 18.

Process time in ms: 78