NEGARA

Lonjakan harga daging import <i>- Peniaga semakin terdesak, tidak peduli lagi tindak balas </i>

Lonjakan harga daging import - Peniaga semakin terdesak, tidak peduli lagi tindak balas


SEORANG peniaga menggantung daging dengan harga RM 12 sekilogram di sebuah pasar di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR – “Kami dah tak kisah... nak buat operasi buatlah, kami tak akan berselindung lagi kerana inilah realiti sebenar yang kami hadapi.’’

Begitulah keluhan peniaga daging import di Pasar Chow Kit, Azlizam Ahmad, 33, yang tertekan dengan kenaikan harga bekalan itu sehingga terpaksa menjualnya melebihi harga siling.

Tegasnya, tindakan secara berterus-terang itu bukan mahu mencabar pihak berkuasa sebaliknya beliau mahu semua pihak termasuk pihak berkuasa memahami masalah para peniaga.

Cerita Azlizam, ketika ini daging import dijual RM12 sekilogram selepas membelinya RM9.80 sekilogram dari pemborong.

“Harga itu jauh berbeza berbanding sebelum kenaikan harga minyak kerana pemborong meletakkan harga sekitar RM7.80 manakala harga jualan RM9,’’ jelas beliau.

Dakwa Azlizam, kenaikan harga daging lebih buruk berbanding ayam kerana dalam tempoh dua minggu lalu, harganya melonjak naik RM2 hingga RM3 sekilogram.

“Sekarang ni kalau kami tak naikkan harga, kami rugi... jadi lebih baik kena saman (oleh pihak berkuasa) daripada rugi banyak. Kami tak nak ‘main wayang’ lagi.

“Kami sebenarnya benar-benar tertekan. Macam mana nak cari makan sebab harga daging melonjak mendadak sebanyak RM2 sekilogram sejak dua minggu lalu,” katanya yang turut memberitahu pemborong juga tertekan dengan senario itu.

Dapatkan berita selanjutnya di Kosmo!.

Rencana Utama!»

Pemain tiada inisiatif berlatih sendiri

Skuad Harimau Malaya memperoleh pengalaman berguna ketika menentang kelab gergasi England, Liverpool pada satu aksi persahabatan di Stadium Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur pada Julai lalu.

Horizon!»

Keunikan seni tukangan kayu Nusantara

Rumah tradisional ini menjadi lokasi lawatan yang disediakan oleh Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Daerah Sabak Bernam kepada pelawat luar.

Varia!»

Kecenderungan lelaki membunuh diri

Konflik yang dipendam seorang diri dan tidak dikongsi bersama kaunselor atau individu sekeliling boleh mencetuskan pemikiran cetek iaitu tindakan membunuh diri. – Gambar hiasan

Iklan@KOSMO!

Process time in ms: 31