TERKINI

Lebih banyak kapal diperlukan cari pesawat MAS MH370

KUALA LUMPUR - Jumlah kapal untuk misi pencarian pesawat Penerbangan Malaysa (MAS) MH370 di kawasan laut dalam di selatan Lautan Hindi harus ditambah, bukannya dikurangkan.

Rakyat Malaysia perlu bersedia hadapi cuaca panas, jerebu

KUALA LUMPUR - Rakyat Malaysia perlu bersedia menghadapi cuaca lebih panas berikutan monsun barat daya yang sedang melanda negara ini.

30 mayat mangsa C-130B Hercules dikenal pasti, diserah kepada keluarga

JAKARTA - Tiga puluh mayat penumpang pesawat malang C-130B Hercules milik Tentera Indonesia yang terhempas di Medan tengah hari semalam telah dikenal pasti dan diserahkan kepada keluarga masing-masing mulai hari ini.

Mural Tunku Abdul Rahman diabadi di Alor Setar

ALOR SETAR - Setelah mural Tun Dr Mahathir Mohamad diterap pada dinding bangunan di Pekan Melayu di sini, kini mural perdana menteri pertama Allahyarham Tunku Abdul Rahman Putra pula diabadikan di pekan tersebut.

Kajian kelajuan internet Malaysia oleh Ookla tidak tepat

KUALA LUMPUR - Laporan yang dikeluarkan pengendali ujian kelajuan jalur lebar global, Ookla, mengatakan Internet di negara ini lebih teruk berbanding Kemboja dan Vietnam adalah tidak tepat, kata Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Jailani Johari.

Penyanyi lagu Melayu asli, Samsudin Lamin meninggal dunia

KUALA LUMPUR - Penyanyi lagu-lagu Melayu Asli, Samsudin Lamin, 76, meninggal dunia pagi tadi akibat komplikasi jangkitan kuman pada paru-paru, di kediamannya di Kuang, Rawang, Selangor.

Caj 10 peratus dikenakan hotel, restoran bukan cukai kerajaan

KUALA LUMPUR - Caj sebanyak 10 peratus yang dikenakan pihak hotel dan restoran bukanlah cukai jualan yang dikutip oleh kerajaan, Dewan Negara diberitahu hari ini.

Petronas umum dana RM90 juta untuk program CSR di Sarawak

KUCHING - Petroliam Nasional Berhad (Petronas) memperuntukkan sejumlah RM90 juta kepada Sarawak menerusi inisiatif tanggungjawab sosial korporat (CSR) pada tahun ini.

Amaran angin kencang, laut bergelora sehingga Sabtu

KUALA LUMPUR - Angin kencang dan laut bergelora dijangka berterusan di perairan Sabah (Pendalaman, Pantai Barat dan Kudat) serta Labuan sehingga Sabtu ini.

Nahas Medan: Malaysia ucap takziah

PUTRAJAYA - Malaysia berdukacita di atas nahas udara yang melibatkan sebuah pesawat Tentera Udara Republik Indonesia di Medan, Sumatera semalam.

Pegawai kerajaan perlu ketahui kedudukan ekonomi, kewangan negara

KOTA BHARU - Pegawai kerajaan perlu mengetahui kedudukan ekonomi dan kewangan negara selain memahami dengan jelas isu semasa yang berkaitan dengan masyarakat, kata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Jari hancur mercun buatan sendiri meletup di tangan

KOTA BHARU - Seorang pelajar Tingkatan Tiga menjadi mangsa pertama mercun di negeri ini selepas empat batang jari tangan kanan hancur di Kampung Kubang Palas, Wakaf Bharu dekat sini semalam.

Polis Marin rampas mercun bernilai RM20,000

KUANTAN - Polis Marin Wilayah Tiga Pahang merampas sejumlah 1,021 kotak berisi mercun dan bunga api bernilai RM20,000 dalam serbuan di Taman Medan Warisan, di sini awal pagi tadi.

Process time in ms: 15