TERKINI

Tiga pegawai bomba Kedah dibuang kerja

ALOR SETAR - Sembilan pegawai Jabatan Bomba dan Penyelamat Negeri Kedah dikenakan tindakan tatatertib termasuk tiga yang dibuang kerja atas pelbagai kesalahan disiplin sehingga September tahun ini.

Guru pendidikan Islam anak tempatan di Sabah kritikal

LIKAS - Kekurangan guru anak tempatan yang mengajar pendidikan Islam di Sabah ketika ini berada pada tahap kritikal, kata Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri (JPNS), Datuk Jame Alip.

Jakim tetapkan tarikh baharu UPKK

KUALA LUMPUR - Tarikh baharu bagi pelaksanaan Ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK) ditetapkan pada 12 dan 13 Oktober ini.

Rundingan TPPA pertimbang kebimbangan, sensitiviti Malaysia

KUALA LUMPUR - Rundingan Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) yang dirumuskan baru-baru ini bersetuju untuk mempertimbang hampir kesemua kebimbangan dan sensitiviti yang dibangkitkan Malaysia seperti isu pemerolehan kerajaan, perusahaan milik negara dan bumiputera.

Perlu lesen khas tawar pakej umrah

MELAKA - Syarikat atau agensi pelancongan diwajibkan mendapatkan lesen khas bagi menawarkan pakej umrah berkuat kuasa 3 Okt tahun depan, kata Timbalan Ketua Setiausaha (Pelancongan) Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan (KPK), Datuk Rashidi Hasbullah.

Pelan i-Great Ameen untuk warga emas

KUALA LUMPUR - Produk terbaharu daripada Great Eastern Takaful Bhd. (GETB), i-Great Ameen disasarkan kepada mereka yang berusia antara 50 hingga 75 tahun bertujuan untuk memenuhi keperluan golongan warga emas yang mempunyai sedikit simpanan.

KKM mantapkan aspek rawatan, kesihatan awam hadapi banjir

KUALA LUMPUR - Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bersedia menghadapi kemungkinan banjir besar kali ini dengan memantapkan rawatan individu dan kesihatan awam.

Najib mahu Liong Sik mohon maaf

KUALA LUMPUR - Portal berita TV14 hari ini melaporkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah mengarahkan peguam beliau supaya menuntut bekas presiden MCA Tun Dr Ling Liong Sik untuk memohon maaf berhubung kenyataannya yang didakwa meminta Najib melepaskan jawatannya sebagai perdana menteri.

KPWKM lancar dasar perlindungan pemberi maklumat

PUTRAJAYA - Kementerian Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) melancarkan Dasar perlindungan pemberi maklumat yang akan melindungi sebarang pendedahan rasuah, penyelewengan, salah guna kuasa serta pelanggaran integiti.

Singapura masih kekal dengan kualiti udara tidak sihat

SINGAPURA - Singapura masih lagi berjerebu hari ini dengan kualiti udara kekal pada tahap tidak sihat.

Anggota komando didakwa miliki penerbitan berkaitan IS

MELAKA - Seorang anggota komando dari Kem Rejimen 21 Komando, Sungai Udang di sini didakwa di Mahkamah Majistret di sini hari ini atas pertuduhan memiliki item penerbitan yang mempunyai kaitan dengan kumpulan militan IS, pada Ogos lepas.

Suami dan rakan didakwa cederakan isteri

SEREMBAN - Seorang suami dan rakannya dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini sebentar tadi atas tuduhan mencederakan isteri kepada lelaki itu menggunakan parang di Port Dickson, Khamis lalu.

Pencari madu lebah cedera parah jatuh pokok

BESUT - Seorang pencari madu lebah cedera parah apabila terjatuh dari sebatang pokok setinggi lebih 10 meter ketika sedang hendak mengambil madu lebah di Hutan Bukit Puteri dekat sini petang semalam.

Hanya 20,000 calon mohon My Lesen

JOHOR BAHRU - Hanya 20,000 calon memohon untuk mengikuti Program myLesen setakat ini sejak ia diperkenalkan 15 September lepas, kata Ketua Pengarah Pengangkutan Jalan Raya (JPJ), Datuk Seri Ismail Ahmad.

Kepulangan Suriahanim disambut sayu

ALOR SETAR - Kepulangan isteri jemaah haji Malaysia yang terkorban dalam insiden rempuhan di Mina, Zulkifly Samad, 50, disambut dengan pelukan dan linangan air mata oleh ahli keluarganya di Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim (LTSAH) di sini hari ini.

Lagi/More

Varia!»

Penyelamat tangkas di udara

Orang Asli yang tinggal di kawasan pedalaman lebih mudah mendapatkan rawatan bagi kes-kes kritikal menerusi perkhidmatan Unit Udara JBPM.

Iklan@KOSMO!

Process time in ms: 32