TERKINI

Dua lagi kakitangan portal berita ditahan

KUALA LUMPUR - Polis Diraja Malaysia (PDRM) menahan dua lagi kakitangan sebuah portal berita bagi membantu siasatan berhubung laporan yang mendakwa Mesyuarat Majlis Raja-Raja Melayu menolak cadangan meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965, yang disiarkan baru-baru ini.

Bayi, kanak-kanak antara 11 warga asing ditahan di Kedah

ALOR SETAR - Seorang bayi perempuan dan dua kanak-kanak antara 11 warga asing ditahan Jabatan Imigresen Malaysia Kedah dalam satu operasi di sebuah rumah di Kampung Permatang Kecil, Yan awal pagi tadi.

Tujuh lelaki geng kongsi gelap tetak ahli perniagaan dikenal pasti

GEORGE TOWN - Pergaduhan antara dua kumpulan kongsi gelap dipercayai punca kejadian sekumpulan lelaki bersenjatakan parang menyerang tetamu pada satu majlis di sebuah restoran di Tanjung Tokong di sini pada Ahad malam.

Pastikan setiap warga Malaysia berupaya kuasai bahasa kebangsaan

IPOH - Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah bertitah kerajaan perlu memastikan setiap warga Malaysia dididik daripada alam persekolahan untuk berupaya menguasai bahasa kebangsaan negara.

Tiada cadangan selaras pencen pesara kakitangan awam

KUALA LUMPUR - Kerajaan tidak bercadang menyelaras kadar pencen pesara kakitangan awam pada masa ini untuk disesuaikan dengan kenaikan gaji yang dinikmati penjawat awam yang masih berkhidmat.

53 kes serangan lanun di perairan negara bagi tempoh 2006-2014

KUALA LUMPUR - Sebanyak 53 kes serangan lanun dilaporkan di perairan negara melibatkan Selat Melaka, Singapura dan Sarawak dari 2006 hingga tahun lepas.

Polis tahan 75 individu punyai elemen penglibatan kumpulan militan IS

KUALA LUMPUR - Polis telah menahan 75 individu yang mempunyai elemen penglibatan dalam kegiatan militan Islamic State (IS) setakat hari ini, kata Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi.

RM49 juta tunggakan cukai harta JB

JOHOR BAHRU - Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) mendedahkan sebanyak RM49 juta nilai tunggakan cukai harta terkumpul dalam tempoh lebih 20 tahun yang belum dijelaskan oleh pemilik-pemilik harta di sekitar daerah ini.

Istiadat pembukaan sidang DUN Perak berjalan lancar

IPOH - Mesyuarat pertama penggal ketiga Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak ke-13 berjalan lancar dengan istiadat pembukaan berlangsung di pekarangan bangunan Perak Darul Ridzuan pagi ini.

GST bukan punca peniaga kecil gulung tikar

KUALA LUMPUR - Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Chua Tee Yong menolak dakwaan pihak tertentu bahawa pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) menyebabkan peniaga kecil akan gulung tikar.

3,628 hektar tanah milik persendirian timbulkan masalah

MELAKA - Seluas 3,628 hektar tanah milik persendirian di negeri ini merupakan tanah terbiar yang turut menimbulkan masalah seperti menjadi habitat musuh tanaman antaranya babi hutan.

Yuran pengajian, asrama di IPTA kekal

KANGAR - Yuran pengajian dan penginapan di kesemua 20 Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) di negara ini tidak akan dinaikkan sewenang-wenangnya selepas pelaksanaan cukai barang dan perkhidmatan (GST), kata Pengerusi Jawatankuasa Naib Canselor dan Rektor (JKNC/R) IPTA, Brig. Jen. Datuk Prof. Dr. Kamarudin Hussin.

Jenazah Mohd. Poad dikebumi di Janda Baik

PUTRAJAYA - Jenazah Setiausaha Sulit Perdana Menteri, Datuk Mohd. Poad Jelani, 50, dijangka tiba di Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Subang, kira kira pukul 4.30 petang hari ini.

Projek Lebuh Raya Pan Borneo Sarawak dilancarkan

BINTULU - Projek pembinaan Lebuh Raya Pan Borneo Sarawak yang bernilai RM15 bilion dan sepanjang 1,076 kilometer dilancarkan secara rasmi hari ini.

Penjual ikan dijatuhi hukuman gantung sampai mati

KUCHING - Seorang penjual ikan, Mohd. Zulkipli Abdullah dijatuhi hukuman gantung mati oleh Mahkamah Tinggi di sini hari ini selepas didapati bersalah membunuh dua pelajar perubatan warga Britain di sini tahun lalu.

Lagi/More

Process time in ms: 15