TERKINI

Empat lelaki Nigeria, dua wanita ditahan lakukan penipuan menerusi Facebook

GEORGE TOWN - Empat lelaki warga Nigeria dari kumpulan penjenayah berbeza dicekup polis apabila mereka dikesan menipu dua wanita warga tempatan dengan memperdaya mangsa menyerahkan sejumlah wang setelah menjalin hubungan cinta menerusi laman sosial Facebook.

Rundingan terus Palestin-Israel cara terbaik jamin keamanan jangka panjang

KUALA LUMPUR - Malaysia mengulangi pendapatnya bahawa rundingan secara terus antara Palestin dan Israel merupakan satu-satunya cara untuk memastikan wujudnya keamanan, keselamatan dan kestabilan jangka panjang di rantau itu.

Boeing serah pesawat rondaan maritim keenam kepada India

NEW DELHI - Boeing berjaya menyerahkan pesawat rondaan maritim P-8I keenam kepada India, menepati jadual pada 24 November, dan tiba untuk menyertai lima unit yang sama di Stesen Udara Tentera Laut Rajali.

Sekolah boleh mohon polis bantuan bendung masalah buli

JOHOR BAHRU - Bukit Aman sedia menimbang permohonan pihak pengurusan sekolah untuk menempatkan anggota polis bantuan di sekolah masing-masing bagi membendung masalah buli dalam kalangan pelajar.

Pencapaian Gred Purata Nasional, calon cemerlang UPSR 2014 menurun

PUTRAJAYA - Pencapaian Gred Purata Nasional (GPN) Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2014 menurun manakala jumlah murid yang mencatatkan keputusan cemerlang semua gred A juga berkurangan berbanding pencapaian tahun 2013.

Politeknik rancang perkenal lebih banyak program ijazah

DUNGUN - Jabatan Pengajian Politeknik (JPP) merancang memperkenalkan lebih banyak program peringkat ijazah dalam usaha menjadikan politeknik sebagai institut pengajian pertama pilihan pelajar untuk melanjutkan pelajaran.

Proton tawar diskaun 20 peratus kepada mangsa banjir baiki kereta

KUALA LUMPUR - Proton Holdings Bhd. menawarkan diskaun 20 peratus daripada jumlah kos pembaikan kepada pelanggan yang mengalami kerosakan kereta akibat banjir.

Kastam rampas syabu bernilai RM4.6 juta

SEPANG - Jabatan Kastam Diraja Malaysia berjaya mematahkan tiga percubaan menyeludup syabu seberat 24.21 kilogram bernilai RM4.6 juta yang disembunyikan di dalam ekzos, penapis minyak dan kompresor peti sejuk di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) minggu ini.

Najib cadang undang-undang baharu tangani militan IS

KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mencadangkan satu rang undang-undang baharu yang bersesuaian digubal untuk membanteras dan mengambil tindakan terhadap rakyat Malaysia yang terlibat dalam aktiviti militan dan kumpulan pengganas dalam Kertas Putih ke arah menangani ancaman kumpulan IS di Dewan Rakyat pagi tadi.

Warga emas tak sempat timang cucu sulung, maut dirempuh lori

BALIK PULAU - Penantian selama tujuh tahun untuk menimang cucu sulung berakhir dengan tragedi apabila seorang warga emas maut setelah kenderaan yang dipandunya dirempuh sebuah lori di Jalan Teluk Kumbar berhadapan Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (Puspakom) di sini malam tadi.

Jumlah mangsa banjir di Teluk Intan meningkat kepada 325 orang

IPOH - Jumlah mangsa banjir di pusat pemindahan di Sekolah Kebangsaan Changkat Jong dekat Teluk Intan di sini meningkat kepada 325 orang pada pukul 8 pagi ini berbanding 310 malam tadi.

Amaran angin kencang di perairan Sabah dan Labuan

KUALA LUMPUR - Amaran angin kencang dan laut bergelora kategori pertama dijangka melanda perairan Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan bermula Jumaat sehingga Ahad ini.

Seramai 1,862 calon UPSR 2014 di Sarawak dapat semua A

KUCHING - Seramai 1,862 calon atau 4.41 peratus daripada 42,176 calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dari Sekolah Kerajaan dan Sekolah Bantuan Kerajaan di negeri ini berjaya mencatat penguasaan cemerlang peringkat A dalam semua mata pelajaran diambil.

6,593 calon UPSR Selangor dapat semua A

SHAH ALAM - Keputusan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) Selangor mencatat sedikit kemerosotan apabila Gred Purata Negeri (GPN) menurun 0.04 iaitu 2.22 berbanding 2.18 berbanding tahun lalu.

Pahang catat 2,257 murid dapat semua A

KUANTAN - Seramai 2,257 daripada 24,491 calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah 2014 di 542 sekolah rendah seluruh Pahang memperoleh keputusan cemerlang semua A.

Lagi/More

Varia!»

Mengimbau kenangan lampau Malaysia

SAMSUDIN (kiri) memberi penerangan kepada tetamu pada majlis pelancaran Paint&Ink: Just Add Water di Muzium dan Galeri Seni BNM, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Iklan@KOSMO!

Process time in ms: 0