RENCANA UTAMA

LOST in KL cabar adrenalin peserta

SUARA jeritan yang agak kuat jelas kedengaran dari dalam sebuah bilik di LOST in KL - Reality Escape Room, Subang Jaya, Selangor pada petang itu.

Tragedi letupan paip minyak Nigeria

TANGGAL 18 Oktober 1998 menyaksikan satu kejadian ngeri berlaku di Jesse, 290 kilometer (km) dari tenggara Lagos, Nigeria yang meragut ratusan nyawa dalam satu tragedi letupan saluran paip minyak.

Bot pendatang karam di Lampedusa

Kejadian pada tanggal 4 Oktober 2013 itu memeranjatkan penduduk di Pulau Lampedusa apabila menemui beratus-ratus mayat bergelimpangan akibat lemas.

Jual nasi kerabu guna mata wang digital

GERAI menjual nasi kerabu milik pasangan suami isteri, Safiin Mohamed, 65, dan Azizah Derahman, 60, yang terletak di Kampung Pauh, Kota Bharu, Kelantan lewat tengah hari itu kelihatan sibuk seperti hari-hari biasa.

Buka sekolah bantu kanak-kanak buta huruf

“SAYA buka sekolah ini kira-kira 17 tahun yang lalu selepas menyedari kebanyakan pelajar walaupun yang pergi ke sekolah tidak tahu membaca.

Pastikan skim pelaburan dikawal selia kerajaan

LAPORAN akhbar Kosmo! pada 7 Oktober lalu me­laporkan sebanyak 1.7 juta rakyat Malaysia menjadi mang­sa penipuan 27 skim pelaburan sejak Julai 2013 sehingga September lepas dengan nilai kerugian kira-kira RM4.4 bilion. ­Angka tersebut dinilai cukup tinggi yang membabitkan penipuan dalam skim pelaburan. Kenapa pelabur begitu mudah diperdaya skim-skim pelaburan ha­ram itu sehingga mengakibatkan kerugian walaupun pihak berkuasa telah banyak kali mengingatkan orang ramai supaya jangan mudah terpengaruh de­ngan skim pelaburan yang menjanjikan pulangan tidak masuk akal dalam masa singkat. Justeru, untuk mendapatkan jawapan lebih lanjut, ikuti temu bual yang dibuat oleh wartawan Kosmo! Ahad, MOHAMMAD SHAHEMY AZMI, bersama pakar penganalisis pasaran, Nazarry Rosli di pejabatnya di Menara Olympia, Jalan Raja Chulan, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Sesalan bini muda berlagak diva

JOLOKAN bini muda yang disandang Sofia (bukan nama sebenar), 28, pernah membuatkannya riak dan lupa diri dengan kecantikan rupa paras serta harta yang dimilikinya.

Kompleks Gua Ikan simpan ‘harta karun’

Pendakian melalui laluan curam dan licin itu amat mencabar fizikal dan serta mental Raja Rusmin Raja Mahmud, 54. Bagaimanapun, keinginannya yang kuat untuk meneroka keunikan Kompleks Gua Ikan, Dabong, Kuala Krai, Kelantan membuatkan wanita itu mengerah sisa-sisa kudrat yang ada.

Lambaian ratu kerusi roda

Biarpun ditakdirkan hidup berkerusi roda, ia bukanlah penamat impian para wanita orang kelainan upaya (OKU) untuk bergelar ratu cantik di dunia.

Antartika ekosistem paling sihat di bumi

“Survival hidupan laut di Antartika sangat sukar,” kata Pengurus Sains Laut, Tabung Hidupan Liar Sedunia (WWF) Australia, Chris Johnson.

Rencana Utama!»

LOST in KL cabar adrenalin peserta

SAAT sedang cuba menyelesaikan misteri permainan, kedua-dua pengunjung ini terkejut apabila melihat kelibat hantu yang dipenuhi darah dan sedang menjerit dengan kuat.

Process time in ms: 31