RENCANA UTAMA

Barang terbuang jadi sumber pendapatan

SELEPAS terpilih sebagai penyelaras bagi projek Go Green anjuran Universiti Putra Malaysia (UPM) kira-kira dua tahun lalu, perasaan Kamarul Arifin Maizan, 25, ketika itu bercampur baur.

Lidah Michaelis bernilai RM5.55 juta

TUJUH bekas porselin bertutup masing-masing berisi enam setengah gram (g) daun teh dari Indonesia, Kenya, Sri Lanka, Malawi, China, Assam dan Darjeeling, India telah tersedia di atas meja.

Trend pelajar ulang kaji pelajaran di kafe

‘Seperti cendawan tumbuh selepas hujan’. Itulah perumpamaan yang sesuai untuk menggambarkan pertambahan bilangan restoran makanan segera dan kafe di negara ini.

China tangisi pemergian Basi

JANUARI lalu, sebuah pusat penyelidikan panda, The Straits Giant Panda Research and Exchange Center, Fuzhou, China mengadakan sambutan hari lahir seekor panda gergasi yang cukup meriah.

16 tahun selepas runtuhnya Pusat Dagangan Dunia

KAWASAN tapak Ground Zero di Lower Manhattan, New York pada pagi Isnin lalu penuh dengan kehadiran ribuan masyarakat dunia.

Kreativiti buat kraf kertas

MELIHAT lambakan kad dalam pelbagai saiz, warna dan rekaan mengimbau nostalgia kru Jurnal semasa trend mengepos surat dan poskad popular suatu ketika dahulu.

Hasilkan pasu daripada daun terup plastik

HANYA dengan menggunakan daun terup plastik, seorang warga emas di China telah menghasilkan beberapa buah pasu yang cantik dan kelihatan seperti realistik.

Memori bertempur, ditembak musuh

MUNGKIN, mereka bertiga bukanlah hero yang didendang. Namun hakikatnya, pengorbanan pejuang-pejuang ini dalam memastikan negara bebas daripada ancaman musuh tidak seharusnya dipandang enteng.

Perlumbaan kereta tanpa enjin

Aneka kereta buatan sendiri dapat disaksikan di Kluisbergen, Belgium apabila berlangsungnya pertandingan Redbull Soapbox Race baru-baru ini.

Peluang berkhidmat pada rakyat Singapura

NAMA Halimah Yacob semakin dikenali ramai. Bukan sahaja di Singapura tetapi namanya sudah menjadi sebutan sebahagian besar masyarakat dunia termasuk pemimpin-pemimpin besar.

Rencana Utama!»

Barang terbuang jadi sumber pendapatan

Uncle Chang’s Dive Lodge merupakan resort pertama melaksanakan inisiatif hijau di Pulau Mabul, Semporna, Sabah.

Process time in ms: 47