NEGARA

Aedes mampu rosakkan janin

BRASILIA – Kementerian Kesihatan Brazil kelmarin mengesahkan bahawa sejenis kecacatan otak yang menyerang bayi dalam kandungan adalah disebabkan oleh virus bawaan nyamuk Aedes, zika.

DUN Johor perlu luluskan pengharaman vape

KUALA LUMPUR – Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor perlu membahas dan meluluskan larangan penggunaan rokok elektronik atau vape terlebih dahulu sebelum ia boleh dikuatkuasakan sebagai satu rang undang-undang di negeri itu.

Rela perkukuh benteng negara

PEKAN – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak meminta lebih tiga juta anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) di seluruh negara menjadi benteng kepada kestabilan keselamatan dan politik negara.

Suami, isteri maut tersepit

REMBAU – Hasrat sepasang suami isteri pulang bercuti di kampung mereka di Seremban tidak kesampaian apabila pasangan itu maut manakala anak mereka cedera parah selepas kereta dinaiki keluarga itu bertembung dengan kenderaan lain di Kilometer 14.7 Jalan Seremban-Tampin, berhampiran Ladang Hentian Tinggi di sini semalam.

Mati disedut air loji

PAPAR – Seorang pekerja penyambungan paip mati lemas setelah disedut oleh tekanan air ketika membaiki batang paip di loji atas bukit Melinsung di Jalan Papar dekat sini kelmarin.

CUEPACS puji Menteri Pendidikan

KUALA LUMPUR – Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) berharap mekanisme baharu yang bakal mengatasi masalah duka lara guru-guru di Malaysia dapat dipraktikkan terhadap penjawat awam lain.

Nabila bakal nikah Disember

KUALA LUMPUR – Pelakon Nabila Huda mengesahkan bakal menamatkan zaman janda dengan kekasihnya, seorang pengurus restoran Kulcats sekitar Disember ini.

Raja Muda Kedah mangkat

ALOR SETAR – Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah dan Raja Permaisuri Agong, Tuanku Hajah Haminah berkenan memberi penghormatan terakhir kepada Raja Muda Kedah, Tunku Abdul Malik ibni Almarhum Sultan Badlishah yang mangkat awal pagi semalam.

Gunung Kinabalu dibuka semula

KOTA KINABALU – Seramai 50 pendaki yang me­lakukan prapendakian ke Gunung Kinabalu di sini semalam melahirkan rasa teruja menjadi kelompok pertama mendaki gunung tersebut sebelum dibuka semula secara rasmi pada 1 Disember ini.

Process time in ms: 15