NEGARA

Sah Sungai Batu tamadun tertua

SUNGAI PETANI – Kompleks Arkeologi Sungai Batu yang menjadi sebahagian daripada Tamadun Kedah Tua di sini akhirnya diiktiraf dan disahkan secara rasmi sebagai tamadun terawal dan tertua di negara ini sekali gus mengalahkan candi Angkor Wat di Kemboja dan Borobudur di Indonesia.

3,000 guru ‘duka lara’ disatukan

KUALA LUMPUR – Kementerian Pendidikan yang berikrar mahu menyatukan kira-kira 30,000 guru ‘duka lara’ yang hidup berjauhan dengan pasangan masing-masing telah meluluskan permohonan pertukaran 3,000 guru di seluruh negara sehingga April lalu.

Dua beradik cuba bunuh komando

MELAKA – Seorang anggota tentera dan adik lelakinya dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini semalam atas tuduhan cuba membunuh seorang anggota komando pada bulan lalu.

Sorok syabu dalam peket teh Cina

KOTA KINABALU – Cubaan seorang lelaki untuk menyeludup masuk dadah jenis syabu ke negeri ini menerusi laluan udara tidak kesampaian selepas dia ditahan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu di sini, Khamis lalu.

Bilal hembus nafas terakhir dalam masjid

SEBERANG PERAI – Niat yang dipendam oleh seorang bilal untuk menghembuskan nafas terakhirnya di rumah Allah menjadi kenyataan apabila dia rebah ketika mahu memulakan bacaan iqamat di Masjid Teluk Air Tawar, Butterworth baru-baru ini.

Ulat teksi makin ramai di KLIA

SEPANG – Kegiatan ulat teksi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan KLIA2 di sini didapati semakin meningkat dalam tempoh lima bulan pertama tahun ini.

MTUC perlu gesa majikan jangan ambil pekerja asing

KUALA LUMPUR – Kongres Kesatuan Se­kerja Malaysia (MTUC) digesa membantu kerajaan dalam mempengaruhi persatuan majikan agar mereka tidak menggaji­kan pekerja asing.

Panggil bomba uruskan jenazah

BACHOK – Sudah lebih lapan tahun penduduk Kampung Tanjung, Tawang di sini ketandusan bekalan air bersih.

Dua pendaki UTM cipta kejayaan takluk puncak Gunung Everest

JOHOR BAHRU – Dua belia yang masing-masing merupakan mahasiswa dan lepasan Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Skudai di sini berjaya menakluk puncak gunung tertinggi di dunia, Gunung Everest pada pukul 11.45 pagi waktu tempatan semalam (waktu Malaysia).

Bekas pegawai bank mengaku salah

SHAH ALAM – Seorang bekas perunding peribadi kewangan di sebuah bank mengaku bersalah di Mahkamah Sesyen di sini semalam terhadap 56 pertuduhan pecah amanah membabitkan wang pelaburan bernilai RM5.45 juta milik 33 orang pelanggannya, tiga tahun lalu.

Rencana Utama!»

Si kecil lebih bebas belajar tanpa buku

Kanak-kanak ini akan melalui jadual yang berbeza supaya mereka tidak bosan pada setiap hari.

Stailo!»

Bakat empat peserta di pentas peragaan MiF

Dari kiri: Hazzerwan, Nur Sabrina, Nadia Hasmin dan Danial Arif bersama koleksi pakaian masing-masing.

Varia!»

Hab perkahwinan terbesar di One City

BARISAN model menunjukkan pakaian pengantin berbilang kaum yang boleh didapati di The Wedding Hub.

Iklan@KOSMO!

Process time in ms: 31