KESIHATAN

Derita pesakit usus Hirschsprung

MALANG bagi seorang kanak-kanak lelaki berusia sembilan tahun apabila dia menghidap penyakit ganjil yang menyebabkan perutnya membesar sehingga menyamai saiz sebiji bola.

Kopi bantu kurangkan risiko kanser hati

UMUM mengetahui kopi mampu menghilangkan rasa mengantuk. Bagaimanapun, kajian terbaharu yang dijalankan oleh pakar penyelidik daripada Universiti Edinburgh, Scotland mendapati, minuman tersebut mampu membantu mengurangkan risiko serangan kanser.

Miliki dua genetik dalam satu badan

SANGKAAN Taylor Muhl bahawa dia mempunyai seorang kembar rupanya benar. Selama ini wanita berusia 33 tahun itu pernah terfikir dia mungkin mempunyai seorang adik kembar tetapi dia tidak pernah menyangka tanda lahir pada bahagian abdomen rupa-rupanya ialah pasangan kembar yang bersatu dengan tubuhnya.

Ubat penitis boleh sempitkan saluran darah mata

PENGGUNAAN ubat penitis mata secara kerap boleh memberi kesan buruk terhadap daya penglihatan.

Remaja perempuan lebih tertekan

KAJIAN terbaharu yang dijalankan oleh sekumpulan penyelidik daripada Hospital Kanak-kanak Pittsburgh, Amerika Syarikat mendapati, lebih ramai remaja perempuan yang mengalami masalah tekanan perasaan berbanding lelaki.

Sabun antibakteria sama seperti sabun biasa

BAGI menghilangkan kuman pada badan, kebanyakan orang memilih untuk menggunakan sabun antibakteria kerana ia dianggap lebih berkesan.

Bahan kimia dalam syampu berbahaya untuk kanak-kanak

KAJIAN terbaharu yang dijalankan oleh sekumpulan penyelidik daripada Universiti Columbia, New York, Amerika Syarikat mendapati, kandungan bahan kimia dalam syampu rambut tidak baik untuk kanak-kanak.

Bahaya merokok semasa berbuka puasa

SELAIN menahan lapar dan dahaga, perokok tegar juga berdepan cabaran untuk menahan diri daripada merokok ketika berpuasa.

Digelar raksasa kerana NF1

LULUH hati seorang ibu tatkala melihat anak lelakinya tersisih daripada masyarakat, malah tiada siapa pun yang ingin menjadi rakan anaknya kerana takut.

Jangan beri minum jus buah-buahan kepada bayi

DALAM satu kajian, pakar kanak-kanak memberitahu bahawa memberi jus buah-buahan kepada bayi berusia bawah satu tahun boleh menjejaskan kesihatan pada jantung dan gusi bayi tersebut.

Rencana Utama!»

Teruja sambut Aidilfitri di Malaysia

MUHAMMAD Rasyad, (kiri), Muhammad Adam (tengah) dan Zuhaira menyambut hari raya pertama bersama mualaf lain di Hidayah Centre Foundation sebelum berlepas ke Abu Dhabi pada hari raya kedua.

Process time in ms: 15