Selain tertera nama Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad, Songkok Gaya Tun mempunyai ciri-ciri tersendiri. Antaranya ringan, boleh dilipat, tidak kecut serta dibuat daripada baldu yang berkualiti sekali gus menjadikan ia pilihan utama pelanggan yang berkunjung ke gerai itu.

Sardi, 61, berkata, bagi musim perayaan, sebanyak 200 hingga 250 unit songkok itu akan dijual kepada pelanggannya berbanding 150 unit pada hari biasa.

“Walaupun dijual pada harga RM25 hingga RM120 seunit, ia tetap mendapat sambutan bagi pengguna yang menitikberatkan kualiti.

“Songkok Gaya Tun ini juga telah ditambah baik dengan meletakkan tanda dagangan Style Tun Collection dan Prime Minister of Malaysia di sisi kiri dan kanan di bahagian dalam songkok. Malah, pengguna juga boleh menempa nama sendiri pada songkok tersebut pada harga RM150 seunit,” katanya kepada Bernama baru-baru ini.

Menurut Sardi, sejak diberi kebenaran oleh Mahathir untuk membawa namanya pada songok itu pada tahun 2002, kualiti pembuatan songkok itu sentiasa ditambah baik bagi memberi kepuasan kepada pelanggan.

“Beliau (Mahathir) minta saya jaga kualiti sebab membawa namanya, sebab itu proses pembuatan songkok ini memakan masa demi menjaga kualiti seperti diminta beliau,” katanya.

Baldu terbaik

Bencerita lanjut mengenai kualiti songkok itu, Sardi yang mula berkecimpung dalam bidang pembuatan songkok sejak berusia 18 tahun berkata, Songkok Gaya Tun dihasilkan dengan baldu terbaik selain jahitan tangan yang kemas serta mempunyai corak dalaman yang berbeza berbanding songkok lain yang ada di pasaran.

“Saya pernah ditegur seorang pelanggan agar memberi kelainan, sehinggalah beberapa kali percubaan, akhirnya tampil dengan reka bentuk yang menawan hati Tun sehinggalah Perdana Menteri menjadi pelanggan tetap di gerai ini,” katanya yang mewarisi kemahiran membuat songkok daripada arwah bapanya yang berasal dari Sumatera Barat, Indonesia.

Sardi berkata, memandangkan sambutan yang menggalakan terhadap songkok itu, beliau bercadang untuk memperluaskan pasaran produk itu ke seluruh negeri mulai tahun depan dengan kerjasama sebuah syarikat swasta dari Kuala Lumpur.

“Sekarang songkok ini hanya boleh didapati di Kompleks Pekan Rabu tapi lepas ini kita akan memasarkan ke seluruh negeri ini sebelum diedarkan di seluruh negara dan ke negara jiran termasuk Indonesia kerana nama beliau (Mahathir) memang sudah terkenal di seluruh dunia,” katanya.