Walaupun harga bagi sajian masakan Jepun lebih tinggi berbanding kebanyakan menu tempatan, namun ia tetap menjadi tumpuan untuk menjamu selera pada waktu makan tengah hari atau makan malam.

Walau bagaimanapun, terbit persoalan adakah graf permintaan terhadap makanan Jepun ini seiring dengan pemahaman dan kesedaran orang ramai terhadap bahan yang digunakan untuk menghasilkan masakan enak tersebut?

Sehubungan itu, Kementerian Pertanian, Perhutanan dan Perikanan Jepun mengambil peluang untuk mengadakan sesi perkongsian dan demonstrasi masakan Jepun di Kolej Antarabangsa Pengurusan Hotel YTL (YTL-ICHM), Galeri Starhill Bukit Bintang, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Salah seorang peserta wakil media, Hazelin Ismail memberitahu, kesempatan mengikuti program tersebut memberinya peluang untuk mempelajari kebudayaan Jepun melalui makanan.

“Persediaan makanan menuntut pengalaman dan pengetahuan yang diwarisi dari generasi ke generasi.

“Melalui sesi perkongsian seperti ini, saya bukan sahaja dapat mempelajari teknik memasak, bahkan juga mendapat maklumat mengapa sesetengah bahan itu digunakan dalam masakan,” ujarnya sewaktu ditemui pada majlis tersebut.

Tambah pengarang di Borakkita Media itu, Malaysia sebagai sebuah negara berbilang kaum sememangnya terkenal dengan kepelbagaian gastronomi dari pelbagai negara, namun faktor makanan halal tetap menjadi sesuatu yang perlu diberi perhatian.

Justeru, peluang untuk berkongsi output tentang cara menyediakan makanan menggunakan alternatif bahan halal untuk dikongsi bersama keluarga di rumah adalah sesuatu yang tidak ternilai.

Perkongsian yang dikendalikan oleh Master Cef Kyoto yang juga merupakan pemilik generasi ketiga restoran mewah Kinobu di Kyoto iaitu Takuji Takahashi itu disertai oleh wakil media, pelajar YTL-ICHM, tenaga pengajar serta cef-cef hotel dan restoran terkemuka di ibu negara.

“Walaupun mempunyai rasa yang agak ‘ringan’, namun hakikatnya masakan Jepun memerlukan teknik pembuatan khas.

“Bahan-bahan masakan pula lebih kompleks kerana kebanyakannya hanya boleh didapati pada musim-musim tertentu,” katanya.

Ikut musim

Takahashi turut berkongsi tip tentang bahan halal yang boleh digunakan untuk menggantikan alkohol dalam masakan seperti penggunaan gula perang atau madu bagi menggantikan mirin iaitu sejenis wain beras untuk masakan.

Menurutnya, pelbagai faktor semula jadi seperti cuaca empat musim, jenis tanah pertanian dan arus lautan memainkan peranan dalam bahan-bahan masakan Jepun.

Perbezaan musim menentukan jenis tuaian sayur-sayuran agar ia dapat memenuhi keperluan masyarakat.

“Semua jenis sayur mempunyai shun sendiri iaitu tempoh masa rasanya paling enak dalam setahun. Makanan Jepun menggunakan sayur-sayuran daripada musim-musim tertentu supaya rasa asli masakan pada masa itu berada pada tahap maksimum,” jelasnya.

Terang Takahashi, pada musim sejuk, mereka memerlukan jenis sayur yang dapat menghangatkan badan seperti lobak merah, lobak putih dan kobis Cina manakala pada musim panas, jenis sayuran seperti bawang, tomato, jagung, terung dan timun dapat meneutralkan suhu tubuh yang hangat.

Hasil laut pula dipengaruhi oleh arus dan suhu lautan menjadikan sumber laut tertentu hanya boleh diperoleh di wilayah tertentu.

Sebagai contoh, arus lautan hangat Kuroshio dan Tsushima yang lebih deras menjadikan air laut jernih dan kurang kuantiti plankton. Ikan-ikan dari bahagian selatan bergerak ke utara mengikut arus tersebut. Antara jenis ikan yang banyak pada masa tersebut ialah selar, kembong, sotong kurita dan ikan merah iaitu di kepulauan Honshu menghadap Lautan Pasifik.

Arus lautan dingin Oyashio mengumpulkan banyak plankton menjadikan ia kawasan tumpuan ikan. Arus Riman mengalir dari sempadan Rusia-China. Jenis hasil yang banyak terdapat sewaktu arus ini ialah ketam, salmon dan ikan kod.