Baru beroperasi 7 Oktober lalu, Salai Master diasaskan tiga sahabat yang mempunyai latar belakang dalam perniagaan berasaskan makanan iaitu Mohd. Firdaus Razak, 38, Mohd. Adha Saleh, 39, dan Samsol Bajuri, 45.

Mohd. Adha bercerita, dirinya sendiri menjalankan bisnes nasi kandar sementara Mohd. Firdaus mengusahakan restoran berkonsep makanan Barat dan Samsol memiliki pengalaman hampir 10 tahun sebagai cef serta mempunyai kepakaran dalam kulinari masakan asli Melayu.

“Idea untuk menubuhkan Salai Master tercetus awal tahun ini. Tujuan kami ialah ingin mengetengahkan hidangan tradisional dan melihat ia relevan sepanjang zaman selain disukai ramai.

“Resipi yang disediakan merupakan gabungan kepakaran Samsol sebagai ketua tukang masak dan Mohd. Firdaus yang merupakan anak jati Kuala Pilah, Negeri Sembilan,” ujarnya ketika ditemui Kosmo! di premis tersebut baru-baru ini.

Antara menu yang ditawarkan ialah itik, daging, sotong, arnab, keli, tilapia dan puyuh yang disalai sekurang-kurangnya selama empat jam sebelum dimasak lemak cili api.

Selain masak lemak cili api, pelanggan boleh menikmati setiap juadah tersebut dengan air asam dilengkapi ulam-ulaman seperti selom, tenggek burung, pegaga dan bendi dicecah sambal belacan.

Haba

Sementara itu, Mohd. Firdaus berkata, proses salai dengan panggang jauh berbeza kerana makanan yang disalai dimasak lama menggunakan haba asap.

“Tidak seperti memanggang, jarak api dengan lauk yang dibakar terlalu dekat, membuatkan ia cepat kering berbeza dengan proses menyalai dilakukan pada kedudukan lebih tinggi sekitar satu meter.

“Cara mengasapkan produk juga perlu betul bagi memastikan ayam, ikan, daging dan itik yang disalai berkualiti serta masih berjus. Kesemua lauk kami disalai begitu sahaja tanpa perlu diperap atau dicampur bahan lain untuk mengekalkan aroma asli.

“Cuma daging arnab yang digaul dengan ramuan rahsia untuk memberi rasa yang berbeza. Hidangan arnab terhad dan dijual empat ekor sehari manakala itik serati yang dibawa khas dari Kedah diperuntukkan sebanyak 20 ekor sehari,” jelasnya.

Lebih istimewa, hidangan yang disediakan itu disalai menggunakan tempurung kelapa bagi menghasilkan aroma asap yang unik. Ini kerana tempurung yang dibakar akan mengeluarkan minyak berpunca daripada sisa kelapa yang masih terlekat padanya.

Setiap hidangan berasingan dengan nasi dijual pada harga serendah RM4 hingga RM12. Pelanggan boleh membeli hidangan seekor itik pada harga RM38.