SEAWAL pukul 7 pagi, Khirrul Nizam Abdul Wahab, 27, sudah bersiap sedia untuk memulakan tugas rutinnya di ladang ternakan lembu tenusu, The Holstein Milk Company Sdn. Bhd. (Holstein) yang terletak di Pusat Penyelidikan dan Inovasi Lembu (MSCRIC) di Muadzam Shah, Pahang.

Sebagai penolong pengurus, beliau diberi tanggungjawab untuk memastikan tahap kesihatan kesemua lembu tenusu yang dipelihara di ladang berkenaan sentiasa berada dalam keadaan baik.

“Kebiasaannya, setiap pagi saya akan membuat pemeriksaan terhadap lembu-lembu yang ada di kandang dan jika ada yang dijangkiti penyakit, rawatan segera akan diberikan.

“Saya perlu memastikan lembu yang sihat sahaja dibenarkan untuk dibawa ke tempat perahan susu,” katanya dengan memberitahu, dia dibantu oleh 12 lagi kakitangan di syarikat itu bagi menjalankan tugas tersebut.

Khirrul Nizam yang berkelulusan Ijazah Doktor Perubatan Veterinar dari Universiti Malaysia Kelantan berkata, hampir setiap hari juga dia akan menjadi ‘bidan’ bagi menyambut kelahiran kira-kira lima ekor anak lembu dan pada bulan-bulan tertentu, jumlah kelahiran akan meningkat antara 10 hingga 15 ekor sehari.

Sementara itu, di unit anak lembu, tugas memantau perkembangan pertumbuhan anak lembu tenusu yang dilahirkan di ladang berkenaan berada di bawah tanggungjawab ketuanya, Syahira Ahmad Daud, 25, dan dibantu enam lagi pekerja.

Dia yang bertugas sebagai eksekutif di ladang itu berkata, antara rutin hariannya ialah memastikan anak lembu yang dipindahkan ke situ berada dalam keadaan sihat.

“Setiap anak lembu yang baru dilahirkan akan ditempatkan di unit ini bagi tempoh kira-kira dua bulan.

“Sepanjang tempoh tersebut, anak lembu akan diberi minum kolestrum (susu awal lembu) yang diperoleh daripada induk lembu betina bagi menguatkan daya tahan tubuhnya.

“Kebiasaannya, ketika dilahirkan anak lembu yang normal akan mempunyai berat kira-kira 20 kilogram (kg) dan selepas dua bulan, beratnya akan mencapai kira-kira 60kg,” katanya.

Tambahnya, selepas tempoh dua bulan, anak lembu tersebut dipindahkan ke kandang lembu dara dan ia akan melalui proses tumbesaran yang normal sebelum menjadi lembu dewasa dan sedia untuk dibuntingkan selepas mencapai umur satu setengah tahun.

Mengulas mengenai operasi di ladang tenusu itu, Ketua Pegawai Operasi Holstein, Azmi Zainal berkata, syarikat itu telah dilantik oleh Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC) yang membangunkan MSCRIC sebagai syarikat induk untuk mengendali dan menguruskan kompleks tenusu berkenaan.

Oleh itu, Holstein bertanggungjawab menerajui perkembangan industri tenusu tempatan di MSCRIC melibatkan seluruh rantaian nilai pengeluaran susu, iaitu bermula daripada menternak lembu, memproses susu sehinggalah kepada memasarkan susu di pasaran tempatan.

 

Baka

Sehingga kini kata Azmi, terdapat kira-kira 2,600 ekor lembu yang dipelihara di situ melibatkan pelbagai peringkat umur dengan kesemuanya adalah baka Australian Ferisian Sahiwal (AFS) iaitu kacukan baka Ferisian dan baka lembu tenusu Sahiwal dari Pakistan.

Menurutnya, kompleks tenusu MSCRIC yang berkeluasan kira-kira 248 hektar itu menempatkan 12 buah kandang selain padang ragut dan sebuah kilang memproses produk tenusu di bawah jenama Farm Fresh yang merupakan anak syarikat Hosltein.

Jelas Azmi lagi, setiap hari, ladang berkenaan mampu menghasilkan kira-kira 18,000 liter susu segar yang diperah daripada 1,000 ekor lembu menerusi dua sesi perahan iaitu 5.50 pagi dan 5.30 petang.

Pada satu-satu masa, sebanyak 72 ekor lembu akan dimasukkan ke kandang bagi tujuan perahan susu dan setiap seekor lembu akan mengambil masa kira-kira 10 minit sahaja menggunakan bantuan mesin sepenuhnya.

 

Kebersihan

Tambahnya, sebelum proses perahan susu dilakukan, kesemua lembu akan diberi makan dan dimandikan terlebih dahulu bagi memastikan kebersihan haiwan itu sentiasa terjaga selain mengelak berlaku pencemaran terhadap susu ketika proses perahan dilakukan.

Jelas Azmi lagi, Fresh Farm merupakan ladang ternakan lembu tenusu terbesar di negara ini dengan kesemua susu segar yang diperah akan diproses menjadi pelbagai produk tenusu di bawah jenama Farm Fresh, antaranya ialah susu segar, susu coklat, yogurt, dan susu rendah laktosa.

Disebabkan keperluan mendapatkan susu segar sangat tinggi bagi menampung keperluan kilang memproses produk tenusu milik syarikatnya, dia menggunakan kaedah pemanian berhadas atau sexing semen yang diimport dari luar negara bagi menambah kelahiran anak lembu betina.

Kaedah itu katanya, berjaya menghasilkan 90 peratus lembu yang bunting anak betina dan sekiranya kaedah tersebut tidak berjaya, lembu betina akan dibuntingkan melalui kaedah normal menggunakan induk lembu jantan.

Sekiranya anak lembu yang dilahirkan adalah jantan, sebahagiannya akan dipelihara sebagai induk bagi tujuan proses mengawan secara semula jadi, manakala sebahagian lagi akan dijual sebagai lembu daging.

Bagi menampung keperluan susu segar untuk diproses di kilang Farm Fresh, syarikat berkenaan turut melaksanakan sistem ladang satelit dengan melantik enam penternak persendirian di sekitar negeri itu untuk menghantar susu segar.

 

Bekalan susu

Ia sekali gus membuka peluang kepada penternak di sekitar kawasan berkenaan untuk meraih faedah daripada pembukaan kilang memproses produk tenusu yang beroperasi di MSCRIC.

Menurut Azmi lagi, pada ketika ini, industri tenusu negara sangat bergantung kepada bekalan susu import yang dianggarkan bernilai lebih RM3 bilion setahun terutamanya dari Australia, New Zealand dan beberapa negara lain bagi menampung keperluan kira-kira 1.4 bilion liter susu setahun.

Daripada jumlah keperluan tersebut, industri susu tempatan hanya mampu menyumbang lima peratus, manakala permintaan domestik dijangka meningkat 3.2 peratus setahun dan akan mencapai jumlah 1.9 bilion liter dalam masa empat tahun.

“Sebelum ini, susu yang diperoleh dari ladang Holstein dihantar untuk diproses di kilang di Larkin, Johor.

“Tetapi selepas kilang memproses susu segar baharu di Muadzam Shah mula beroperasi bulan lalu, kami menjangkakan ia dapat meningkatkan pengeluaran susu segar negara kepada lebih lima juta liter setahun, bersamaan dengan sembilan peratus jumlah pengeluaran susu tempatan,” katanya.