Peluh jantan yang mula membasahi dahi seakan tidak terasa dek kerana keterujaan kami yang pertama kali menjejakkan kaki ke kandang dan restoran kambing berkeluasan tiga hektar itu.

Perasaan teruja semakin membuak-buak tatkala terpandang dua ekor unta yang sedang asyik meragut rumput di satu penjuru yang lain.

Ternyata, keunikan suasana yang disajikan di House of Kambing itu sememangnya tidak ditawarkan di mana-mana restoran lain di negara ini.

Restoran yang dibina daripada kayu bersebelahan dengan ladang kam­bing itu pastinya membawa satu dimensi baharu dalam industri penyediaan makanan terutamanya di tengah-tengah kota.

Walaupun terletak di dalam kawasan MAEPS, namun suasana persekitaran yang ditawarkan oleh House of Kambing berjaya membawa kami untuk menikmati hidangan istimewa di kawasan ladang penternakan yang sebenar.

Cuma yang membezakan situasi tersebut ialah, House of Kam­bing turut menempatkan sebuah restoran makanan berkonsepkan ala-ala kampung yang menyaji­kan pelbagai makanan berasaskan daging kambing segar.

Disebabkan keunikan konsep restoran dan keenakan sajian yang dihidangkan itu, tidak hairanlah jika House of Kambing kini menjadi pilihan penggemar daging kambing di negara ini sehingga tular di laman sosial.

“Selamat datang ke House of Kam­bing,” jelas Mohamed Imranul Husain Mohamad, 28.

Sambil tersenyum manis, Imran membawa kami masuk ke dalam restoran dua tingkat yang dipenuhi dengan peminat tegar masakan ber­asaskan kambing.

“Sebenarnya, ladang dan restoran yang mempertaruhkan konsep agropelancongan ini di­usahakan oleh ayah saya, Dr. Mohmad Mustafa, 64, sekitar penghujung Julai 2016.

“Pada waktu itu, ayah saya hanya membuka ladang penternakan kambing. Bagaimanapun, sekitar awal tahun 2017, dia mula melebarkan bisnes ladangnya itu dengan membuka sebuah restoran yang menyajikan makanan berasaskan daging kambing segar,” jelasnya.

Bidang ternakan

Cerita Imran lagi, dia tidak menyangka konsep agropelancongan iaitu menggabungkan restoran di dalam ladang yang dipraktikkan oleh ayahnya itu berjaya menarik minat seluruh lapisan masyarakat terutamanya penggemar daging kambing di negara ini.

Percaya atau tidak, restoran ini menerima kunjungan sehingga 600 orang pada hari biasa, manakala 1,000 orang pada hari ­minggu.

Menceritakan lebih lanjut mengenai House of Kambing, Mohmad yang juga merupakan bekas Timbalan Pengarah Promosi Teknologi dan Pusat Pembangunan, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) berkata, dia mula mendapat inspirasi untuk membuka ladang dan restoran itu selepas diberi tanah berkeluasan tiga hektar oleh pihak MAEPS-MARDI.

Pada waktu itu, Mohmad yang lebih mesra dipanggil Matvet dipertanggungjawabkan untuk menjayakan projek agropelancongan yang berasaskan penternakan di tanah tersebut.

“Sebenarnya saya telah ­terlibat dengan projek kambing dan biri-biri sejak mula bekerja sebagai Pegawai Penyelidik MARDI pada tahun 1981.

“Pada waktu itu, saya terlibat dalam program pembangunan ­usahawan khususnya dalam bidang ternakan.

“Justeru selepas saya bersara pada tahun 2014, saya berhasrat untuk buktikan bahawa projek ternakan juga boleh mendatangkan hasil yang lumayan.

“Jadi apabila pihak MAEPS-MARDI memberi saya tanah ini, saya mengambil kesempatan tersebut untuk mendedahkan kepada dunia mengenai faedah-faedah yang diperoleh jika mereka berkecimpung di dalam bidang ini,” jelasnya yang mempunyai pengalaman selama 34 tahun bersama MARDI.

Ujar Mohmad lagi, berbekalkan tanah yang diberikan itu, dia kemudian membangunkan ladang ternakan kambing sebagai tarikan kepada pelancong sebelum membuka sebuah restoran yang menghidangkan makanan-makanan berasaskan daging kambing yang segar.

Selain hidangan daging kam­bing yang segar dan enak, menariknya mengenai konsep yang dipraktikkan oleh Mohmad ini ialah, orang ramai juga berpeluang untuk menikmati susu kam­bing segar yang diperah daripada kambing yang diternak di ladang tersebut.

“Sebenarnya saya tidak mahu mereka yang datang ke sini sekadar untuk menikmati daging kambing yang dimasak tetapi juga membuka minda mereka mengenai dunia penternakan.

“Ini kerana, selain mempamerkan kambing hidup dan restoran yang menawarkan makanan berasaskan kambing segar, orang ramai juga berpeluang untuk menikmati susu daripada haiwan tersebut.

“Lebih menarik apabila mereka berpeluang untuk memerah sendiri susu daripada kambing-kambing tersebut selain melihat proses pembuatan makanan ternakan tanpa dikenakan sebarang bayaran,” jelasnya.

Dari situ, individu berpeluang untuk merasai sendiri pengalaman dalam dunia penternakan dan seterusnya memupuk minat mereka terutamanya generasi muda untuk menceburkan diri dalam bidang tersebut.

Resipi istimewa

Cerita Mohmad lagi, kambing-kambing yang terdapat di ladang itu bukan sahaja digunakan untuk tujuan pembelajaran, tarikan pelancong dan bekalan makanan pada restoran yang diusahakannya, malah ia turut dijadikan bekalan untuk ibadah korban dan aqiqah.

Antara baka kambing yang terdapat di House of Kambing ialah dari jenis Bouer, Dorper, Savannah, Red Kalahari, Janampari dan Merino yang diimport dari Australia.

Uniknya, bagi memberi kelainan dan menarik lebih ramai pelancong, Mohmad turut membawa masuk dua ekor unta dari Australia yang dinamakan sebagai Jamal dan Mena ke kandang kambing tersebut.

Cerita Mohmad lagi, di House of Kambing, pelanggan berpeluang untuk menikmati keenakan hidangan daging kambing segar sambil menyaksikan pemandangan indah di ladang ternakan.

“Restoran ini terkenal dalam penyediaan hidangan berasaskan kambing khususnya daging panggang yang dimasak menggunakan resipi istimewa keluarga kami.

“Di sini, menu nasi kukus dan kambing panggang sering mendapat tempat di hati pengunjung. Bagaimanapun, menu-menu lain yang turut mendapat sambutan hangat daripada pencinta kam­bing di negara ini ialah nasi kukus kambing panggang, kambing crispy, tom yam kambing, kambing goreng kunyit dan pelbagai lagi.

“Setiap hari, kami memperuntukkan kira-kira 100 kilogram daging kambing iaitu menyamai lima hingga enam ekor kambing bagi memenuhi permintaan penggemar daging kambing,” jelasnya.

Apa yang menarik, restoran tersebut hanya memasak ­daging kambing muda yang berusia setahun ke bawah dengan menggunakan teknik penyembelihan khas bagi memastikan daging kambing sentiasa segar dan tidak berbau hamis.

“Bagi memastikan hidangan yang disajikan kepada pelanggan kekal dengan rasa yang sama, pihaknya mengambil masa sehingga dua bulan untuk melakukan eksperimen terhadap rasa setiap masakan yang diperkenalkan.

“Di restoran ini, kami guna kambing baka Dorper dan Merino untuk di masak kerana ia bukan sahaja kurang lemak, tetapi juga mempunyai isi daging yang sangat lembut,” jelas­nya