Bagaimanapun, satu ledakan fenomena berlaku dalam pengiklanan di media sosial iaitu pemasaran gaya baharu atau influencer.

Apa pengaruh influencer ini? Sesetengah ahli dalam bidang media sosial mendefinisikan influencer sebagai individu berpengalaman dan mereka yang mempunyai banyak pengikut atau penonton di media sosial.

Mereka ini mempunyai pengaruh yang kuat terhadap pengikut seperti artis, selebriti, penulis blog dan YouTuber.

Di sini kita melihat influencer dengan istilah yang lebih mudah iaitu orang-orang yang boleh mempengaruhi orang lain dalam gaya hidup mahupun pembuat keputusan.

Kumpulan-kumpulan individu yang digelar influencer ini disukai dan dipercayai oleh pengikut serta penonton menerusi apa yang mereka guna, sampaikan atau lakukan dapat memberi inspirasi dan pengaruh kepada pengikut mereka termasuk mencuba atau membeli sesuatu jenama mahupun produk.

Bagaimanapun, faktor yang menjadi pemangkin kepada perkembangan konsep ini sebagai satu cara promosi atau saluran pemasaran yang mempunyai kos yang lebih rendah adalah perkembangan pemasaran yang berteraskan media sosial seperti Instagram, YouTube, blog serta Twitter.

Pemasaran ini adalah cara promosi yang berkesan kerana golongan individu yang bergelar influencer mencipta pengikut atau peminatnya sendiri dalam jumlah yang besar sebelum memperakui sesuatu jenama tersebut.

Ini menyebabkan ia lebih menepati kumpulan sasaran berbanding iklan.

Mungkin ramai yang tertanya-tanya, bagaimana seseorang influencer itu boleh menjadi begitu berpengaruh dan diminati serta akhirnya mencipta pendapatan yang tinggi?

Kreatif

Seseorang influencer ini perlulah kreatif dalam berkongsi sesuatu maklumat agar pengikut mereka tidak berasa bosan serta berasakan mereka sentiasa dihidangkan dengan maklumat yang baharu serta menepati gaya hidup pengikut mereka yang mencari trend terkini.

Industri influencer ini berasal daripada perkataan pengaruh yang bermaksud mempengaruhi.

Dalam konteks pemasaran, istilah influencer adalah orang yang mempunyai banyak pengikut atau pengikut di media sosial.

Biasanya pengaruh ini dibina oleh orang yang berpengalaman dalam bidang yang mereka ceburi seterusnya mereka bijak menampilkan diri sebagai orang yang cukup popular dalam bidang masing-masing.

Banyak syarikat yang ingin mengurangkan kos pengiklanan di media massa dan mendapatkan kumpulan sasaran yang lebih tepat kini memilih untuk beralih menggunakan influencer sebagai sebahagian daripada kempen pemasaran digital.

Secara umumnya, syarikat akan menghantar produk influencer untuk kegunaan mereka dan memuat naik ulasan produk mahupun jenama yang digunakan di media sosial.

Di negara ini, industri influencer masih di peringkat perkembangan dan berpotensi untuk terus berkembang pesat.

Kini terdapat ramai orang berpengaruh daripada pelbagai bidang selain fesyen, pelancongan, gaya hidup, pemodelan, kecantikan, barangan elektronik, permainan, sukan dan lain-lain.

Ramai daripada mereka memilih Instagram sebagai media sosial yang lebih mudah untuk menjangkau serta mengumpul pengikut.

Tidak boleh disangkal juga, ramai yang terkenal kerana kecantikan dan kreativiti yang dimuat naik dalam aplikasi yang diperoleh daripada Facebook.

Dengan adanya kefahaman terhadap apa sebenarnya individu yang bergelar influencer ini, kita berharap ramai orang akan memanfaatkan bakat kreatif yang ada pada diri seseorang individu itu untuk mencipta pendapatan sampingan, mungkin melalui hobi dan minat mereka.

Ini pasti akan membantu seseorang individu itu memperbaiki taraf hidup mereka melalui kemajuan berasaskan platform digital.