Terletak di bawah lapisan ais, tasik itu berukuran kira-kira 20 kilometer (km) lebar, demikian menurut laporan yang diketuai oleh penyelidik Itali dalam jurnal Sains Amerika Syarikat (AS).

Ia adalah cecair terbesar yang pernah ditemui di Planet Merah.

“Terdapat air di sana. Kami tidak mempunyai keraguan lagi,” kata pengarang bersama Enrico Flamini, pengurus misi Mars Express dari agensi angkasa lepas Itali.

Marikh kini bersuhu sejuk, tiada penghuni dan kering tetapi boleh menjadi panas dan basah.

Ia mempunyai banyak cecair dan tasik sekurang-kurangnya sejak 3.6 bilion tahun yang lalu.

Para saintis tidak sabar untuk mencari tanda-tanda air tersebut kerana penemuan sedemikian merupakan kunci untuk membuka misteri sama ada kehidupan yang pernah terbentuk di Marikh pada zaman dahulu atau jika ia mungkin berterusan sehingga ke hari ini.

Perdebatan

“Ini adalah hasil mengagumkan yang mencadangkan air di Marikh bukan penipuan seperti penemuan terdahulu tetapi penemuan air itu memberi gambaran untuk kehidupan,” kata Prof. Madya Alan Duffy dari Universiti Swinburne di Australia yang tidak terlibat dalam kajian tersebut.

Mampu mengakses sumber air juga dapat membantu manusia untuk bertahan semasa misi ke planet yang terletak berhampiran dengan bumi tersebut.

Bagaimanapun, tasik itu tidak boleh dilawati atau airnya tidak boleh diminum dan terletak pada kedalaman kira-kira 1.5km di bawah permukaan berais dalam persekitaran yang keras.

Sama ada bentuk kehidupan mikrob boleh hidup di dalam tasik itu juga masih menjadi perdebatan.

Sesetengah pakar ragu-ragu mengenai kemungkinan itu kerana tasik tersebut begitu sejuk serta bercampur dengan larutan garam dan mineral.

Suhu mungkin di bawah paras beku air tulen tetapi boleh kekal sebagai cecair kerana kehadiran magnesium, kalsium dan natrium.

“Ini adalah penemuan penting yang luar biasa dan terikat untuk meningkatkan spekulasi mengenai kehadiran organisma hidup di Planet Merah,” kata Fred Watson dari Balai Cerap Astronomi Australia.

Penemuan itu dibuat dengan menggunakan instrumen radar di atas pesawat mengorbit Agensi Angkasa Lepas Marikh yang dilancarkan pada tahun 2003.

Alat ini dikenali sebagai Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding (MARSIS) dan direka untuk mencari air bawah permukaan dengan menghantar denyut radar yang menembusi permukaan dan penutup ais.

MARSIS kemudian mengukur bagaimana gelombang radio menyebarkan dan mencerminkan kembali ke kapal angkasa,” demikian menurut kajian itu.

Refleksi tersebut kemudian akan memberikan maklumat kepada para saintis tentang apa yang terletak di bawah permukaan tersebut.