Tidak dinafikan, dalam menjalani kehidupan di alam kampus, kadangkala masa seorang siswa sering tersekat untuk melakukan aktiviti kegemaran seperti bersosial dan riadah lantaran komitmen pelajaran yang tinggi.

Pun begitu, corak kehidupan yang dilalui seorang pemuda, P. Prabakaran, 22, sebagai pelajar jurusan undang-undang Kolej Brickfields Asia di Kuala Lumpur mungkin sedikit berbeza berbanding teman seangkatannya.

Manakan tidak, seawal usia 22 tahun, anak kelahiran ibu negara itu telah mencipta sejarah apabila dipilih menjadi Ahli Parlimen Batu susulan kemenangannya pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) pada 9 Mei lalu.

“Menjadi seorang pelajar dan pada masa sama sebagai wakil rakyat sememangnya bukan suatu tugas mudah. Namun, semua itu dianggap cabaran dan akan dilangsaikan sebaiknya demi kebaikan rakyat,” jelasnya kepada Jurnal baru-baru ini.

Pada PRU-14, Prabakaran yang bertanding atas tiket calon Bebas memperoleh undi sebanyak 38,125 menewaskan calon Barisan Nasional (BN), Dr. Dominic Lau Hoe Chai (13,687), calon Pas, Azhar Yahya (10,610) dan Bebas, Datuk VM Panjamothy (383).

Kemenangan Prabakaran juga disifatkan ekoran kegagalan Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua bertanding di Parlimen Batu selepas pegawai pengurus pilihan raya menolak pencalonannya atas alasan dikenakan denda oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam sebanyak RM2,000 kerana mengaibkan pegawai polis.

Mengulas lanjut, Prabakaran yang kini menyertai PKR turut melahirkan rasa teruja untuk menghadiri Persidangan Mesyuarat Pertama Penggal Pertama Parlimen ke-14 yang dijadualkan berlangsung Isnin ini hingga 16 Ogos depan.

Teruja

“Perasaan teruja dan gementar semuanya bergabung sekali. Lebih menarik, bukan saya seorang sahaja yang pertama kali bersidang di Dewan Rakyat untuk penggal ini sebaliknya 90 ahli Parlimen baharu turut melalui perkara sama.

“Sebagai persediaan awal sebelum bersidang, saya banyak mempelajari selok-belok Parlimen daripada wakil rakyat berpengalaman seperti Tian Chua. Dia merupakan sumber inspirasi dalam mencorak perjalanan politik saya,” ujarnya.

Prabakaran turut menghantar beberapa soalan melibatkan permasalahan golongan belia dan isu perumahan rakyat kepada pihak Parlimen untuk dibahaskan pada persidangan kali ini.

Persidangan Dewan Rakyat disifatkan sebagai medan terbaik buat semua ahli Parlimen yang dilantik melalui kuasa rakyat mempamerkan kebolehan berdebat sekali gus mencari penyelesaian segala permasalahan yang berlaku.

Dalam konteks persidangan kali ini, ahli Parlimen berpengalaman dan yang baru dilantik akan berkongsi arena bagi mempamerkan kebolehan masing-masing khususnya dalam seni berdebat yang dianggap wajib untuk setiap ahli dewan.

“Untuk tiga bulan pertama, saya akan mengambil pendekatan mendengar dan memerhati sahaja perbahasan usul terutamanya daripada mereka yang lebih senior. Pengalaman sebenarnya merupakan guru terbaik untuk kita belajar sesuatu.

“Banyak ahli Parlimen berpengalaman memberi nasihat kepada saya agar mendengar terlebih dahulu untuk memahami seni perbahasan di Dewan Rakyat selain hanya perlu berhujah berdasarkan fakta kukuh serta tepat,” jelasnya.

Sejarah

Persidangan Mesyuarat Pertama Penggal Pertama Parlimen ke-14 yang dijadualkan berlangsung Isnin ini bakal menjadi lipatan sejarah baharu negara berikutan kerajaan Pakatan Harapan (PH) buat pertama kali berada di kerusi kerajaan.

Sebelum ini, selama hampir 61 tahun, kerusi kerajaan telah dikuasai oleh BN manakala parti politik seperti PKR, DAP, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Parti Amanah Negara (Amanah) dan Pas bertindak sebagai pembangkang.

Pun begitu, pada PRU-14, landskap politik negara yang dicorakkan melalui tsunami rakyat berubah sepenuhnya apabila BN gagal menguasai majoriti kerusi untuk mempertahankan posisi kerajaan di Parlimen.

Berkongsi pandangan sedemikian, Dekan Kolej Undang-Undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa, Universiti Utara Malaysia, Prof. Madya Ahmad Marthada Mohamed memberitahu, persidangan Dewan Rakyat pada kali ini dianggap sebagai paling bersejarah dan penuh dengan pembaharuan.

Menurutnya, gelombang perubahan yang dibawa rakyat pada PRU-14 lalu telah membolehkan PH membentuk kerajaan baharu dengan majoriti mudah sekali gus mendominasi kerusi di Dewan Rakyat pada penggal kali ini.

“Ini merupakan satu permulaan yang begitu berbeza. Meskipun BN sebelum ini menguasai Parlimen namun parti tersebut dilihat gagal memperoleh majoriti kerusi seperti dimiliki PH sekarang.

“Peralihan bersejarah itu memberi gambaran jelas bahawa pentadbiran negara sedang melalui era baharu di mana pihak yang menjadi pembangkang sebelum ini diangkat menjadi barisan kerajaan dan sebaliknya,” katanya.

Situasi sedemikian turut menterjemahkan bahawa rakyat mempunyai kuasa penuh bagi mencorakkan hala tuju Malaysia melalui kerajaan yang diinginkan dan boleh menolaknya sekiranya dianggap tidak mampu membangunkan negara.

“PH bakal menjadi barisan kerajaan yang kuat di Dewan Rakyat memandangkan jumlah ahli Parlimen daripada parti itu seramai 113 orang ditambah pula dengan beberapa wakil rakyat Bebas yang lebih memihak kepada gabungan tersebut.

“Pada masa sama, tindakan pemimpin di Sarawak mengambil keputusan drastik untuk keluar daripada BN akan seterusnya membentuk gagasan Sarawak yang dilihat lebih bersifat mesra PH turut memantapkan lagi parti kerajaan,” ujarnya.

Dalam pada itu, kehadiran wakil rakyat Bebas yang dianggap sebagai sekutu PH juga disifatkan memudahkan lagi proses persidangan Dewan Rakyat yang akan berlangsung Isnin ini.

Sekiranya ahli Bebas lain seperti Ahli Parlimen Bukit Gantang, Datuk Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal dan Ahli Parlimen Bagan Serai, Datuk Dr. Noor Azmi Ghazali yang sebelum ini bertanding menggunakan tiket BN turut memihak kepada PH, sokongan kerajaan dijangka lebih menyeluruh.

“Sokongan yang diterima itu bakal memberi kelebihan kepada PH untuk membuat keputusan di Dewan Rakyat seperti menggubal undang-undang baharu tanpa mendapat bantahan daripada banyak pihak.

“Oleh itu, hasrat PH menerusi manifesto mereka pada PRU-14 yang mahu menghapuskan Akta Antiberita Tidak Benar 2018 berkemungkinan dapat direalisasikan susulan sokongan yang dimiliki kerajaan baharu ketika ini,” katanya.

Persidangan Dewan Rakyat ke-14 turut menyaksikan gabungan suara antara pemimpin berpengalaman dan juga yang masih hijau dalam arena ini sama ada mereka yang berada di pihak kerajaan mahupun di kerusi pembangkang.

Apa yang pasti, rakyat kini sedang menanti untuk melihat bagaimana PH memainkan peranan sebagai parti memerintah ketika persidangan selain corak perbahasan digunakan pemimpin pembangkang terutamanya ahli Parlimen BN.

“Saya jangkakan tiada sebarang masalah akan berlaku pada mesyuarat pertama berikutan kebanyakan ahli Dewan Rakyat sedang menyesuaikan diri dengan persekitaran baharu selain mempelajari selok-belok persidangan.

Berkesan

“Meskipun ramai ahli Parlimen muda namun ini tidak bermakna persidangan penggal ini tidak berkesan serta kurang berkualiti. Melihat kepada latar belakang pendidikan yang dimiliki kebanyakan ahli dewan, saya yakin hujah berkesan dapat disampaikan,” katanya.

Kehadiran beberapa muka baharu sebagai wakil rakyat di bawah payung pimpinan kerajaan PH juga memberikan lebih warna pada persidangan kali ini kerana hujah yang bakal disampaikan mereka antara paling dinantikan.

Pastinya, kemunculan pertama kali Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman sebagai wakil rakyat kerajaan antara yang paling dinantikan memandangkan pemimpin tersebut memiliki aura bertenaga serta dinamik sewaktu memberi hujah.

“Pendebat terbaik dunia itu juga dilihat bakal mengambil aura bekas Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli ketika berdebat di Dewan Rakyat memandangkan masing-masing mempunyai kelebihan sebagai tokoh pendebat.

“Dalam pada itu, wakil pembangkang seperti Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin Abu Bakar merupakan antara yang dijangka memberikan persaingan sihat ketika berhujah seterusnya menciptakan persidangan berkualiti,” ujarnya.

Lebih manis, Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad yang mewakili kerusi Parlimen Langkawi turut mencipta sejarah apabila kembali semula ke Dewan Rakyat selepas berehat hampir 15 tahun sebagai pemimpin utama negara.

Sementara itu, menurut Setiausaha Dewan Rakyat, Datuk Roosme Hamzah, Mesyuarat Pertama Penggal Pertama Parlimen ke-14 yang dijadualkan berlangsung Isnin ini mencatat sejarah baharu negara apabila menyaksikan paling ramai muka baharu mengangkat sumpah.

Jelasnya, seramai 90 ahli Parlimen yang kali pertama memenangi PRU-14 dan 121 ahli Parlimen pada persidangan ke-13 turut menyempurnakan istiadat mengangkat sumpah pada persidangan kali ini.

“Persidangan kali ini turut menyaksikan seramai 11 ahli Parlimen kembali semula ke Dewan Rakyat setelah sekian lama. Keadaan ini menggambarkan campuran ahli Parlimen berpengalaman dengan mereka yang kali pertama terlibat sebagai wakil rakyat.

“Selain itu, Prabakaran yang merupakan Ahli Parlimen Batu juga dikategorikan sebagai ahli Dewan Rakyat termuda yang mana beliau masih merupakan seorang pelajar,” jelasnya.

Mengenai perjalanan persidangan pertama Dewan Rakyat Isnin ini, Roosme memberitahu, ia akan dimulakan dengan majlis pemasyhuran Speaker diikuti majlis mengangkat sumpah kesemua 222 Ahli Parlimen.

Katanya, selepas itu, beliau akan menerima usul pelantikan dua Timbalan Speaker Dewan Rakyat disusuli dengan istiadat pembukaan si­dang Parlimen yang akan di­rasmikan oleh Yang di-Pertuan ­Agong, Sultan Muhammad V pada 17 Julai ini.