Stesen radio itu juga berjaya mendapat enam juta pendengar untuk setiap minggu menerusi kempen terdahulu seperti Budak-Budak Baru Nak Up, Karok Selebriti Era dan Cover Star Era.

Justeru, dalam usaha mengekalkan rating yang tinggi, sejajar dengan ulang tahunnya, Era telah merancang untuk mengadakan program-program menarik yang mampu membuatkan pendengar tidak beralih siaran.

Menurut Pengurus Kandungan Era FM, Dhan Andreas program-program berkenaan telah dirancang dengan teliti agar dapat menghidangkan pengisian yang segar buat pendengar.

“Kami memang tidak akan mengulang kempen yang sama biarpun menerusi program terdahulu telah mendapat sambutan sehingga enam juta pendengar setiap minggu, tetapi apa yang kami lakukan adalah menjalankan penambahbaikan.

“Benar kadangkala idea berkenaan nampak seperti sama, namun ada beberapa pembaharuan yang dibuat berdasarkan maklum balas pendengar kami sendiri,” katanya yang ditemui selepas sidang akhbar program baharu Era di Talent Lounge, Damansara Perdana baru-baru ini.

 

Pelapis

Berkongsi lanjut, enam kempen baharu yang telah dirangka meliputi aktiviti di lapangan, program radio dan dalam talian.

Antara yang menarik ialah Kempen Johara Tour yang diadakan di dua lokasi iaitu Pulau Pinang pada 1 September dan Johor 15 September depan.

Dalam pada itu, terdapat juga program yang menjanjikan hadiah menarik buat pendengar seperti Budak LIT Era, Parodi LIT Era, 6 Baris Lagu HIT Era dan Lirik Johara.

“Berbeza dalam kempen kali ini, kami mengadakan pertandingan yang lebih mudah untuk dimenangi.

“Bayangkan, untuk menembusi talian juga sukar kerana terlalu ramai yang mahu mencuba nasib, jadi kami tidak mahu menambah kesukaran pendengar lagi,” katanya.

Dalam pada itu, Dhan turut mengalu-alukan pendengar untuk menghantar sebuah video menarik untuk mencari wajah baharu Era menerusi kempen Digital Star Era.

Dijadualkan bermula pada 20 Ogos lepas, kempen tersebut terbuka kepada mereka yang mempunyai daya tarikan unik untuk menjadi personaliti digital.

“Peserta hendaklah menghantar video yang paling menarik seperti tarian, nyanyian atau lakonan parodi. Mereka yang terpilih bukan sahaja diangkat sebagai Digital Star Era, tetapi boleh membuat penampilan dalam rancangan MeleTOP dan Motif Viral,” tutupnya.