Jareth Nebula, 33, sanggup menjalani pembedahan bagi membuang kedua-dua payudaranya supaya dia lebih menyerupai makhluk asing dan bukan lagi seorang wanita mahupun lelaki.

Dia menukar jantina untuk menjadi seorang lelaki ketika berumur 29 tahun tetapi kemudian menyedari bahawa gender itu tidak lagi sesuai dengan jiwanya.

Jareth yang bekerja sebagai seorang model sambilan dan penyambut tetamu di sebuah salun gunting rambut di sini kemudian memilih untuk tidak dikaitkan dengan mana-mana jantina.

“Saya tidak berasa diri ini manusia lagi. Saya tidak dapat menjelaskannya kepada orang lain, secara ringkasnya saya bukannya dari dunia ini,” kata Nebula.

“Saya tidak berasa selesa menjadi wanita mahupun lelaki. Saya tahu saya tidak boleh tinggalkan badan manusia ini atau lari daripada persepsi orang ramai. Namun, secara peribadi saya ialah makhluk asing tanpa jantina,” tambahnya.

Nebula mendakwa dia mula berasa tidak dapat bercampur dengan rakan-rakan selepas disahkan menghidap Sindrom Ehlers-Danlos (EDS) ketika berusia 26 tahun.

EDS adalah sejenis penyakit yang menjejaskan tisu pada organ dalaman dan tisu badan seperti kulit, tulang dan salur darah. Penghidap EDS mempunyai sendi mudah lentur dan kulit yang mudah meregang serta rapuh.

“Penyakit ini membolehkan saya melentur sendi-sendi badan sesuka hati, suatu aksi yang menarik ketika saya masih kecil,” jelasnya. – Agensi