Dalam satu mesyuarat pada Isnin lalu, ketua Parti Komunis Urumqi mengetuai kader-kader mengangkat sumpah untuk ‘menentang habis-habisan produk halal’, demikian menurut notis yang disiarkan dalam akaun WeChat rasmi pihak pentadbiran bandar itu.

China dikritik teruk oleh kumpulan-kumpulan hak asasi manusia dan kerajaan asing berikutan laporan negara itu menahan sehingga sejuta penduduk Islam Uighur di Xinjiang.

Beijing menafikan ia secara sistematik melanggar hak orang Islam di Xinjiang dan memberi alasan bahawa kempen penahanan tersebut menyasarkan golongan pelampau yang cuba memecahbelahkan rantau itu.

Akhbar Global Times melaporkan semalam bahawa tuntutan supaya ‘benda menjadi halal yang sebenarnya tidak boleh menjadi halal’ telah mengapi-apikan kebencian terhadap agama lain dan membenarkan Islam mempengaruhi corak kehidupan sekular.

Sebagai sebahagian kempen antihalal tersebut, ketua pendakwa raya Urumqi, Ilshat Osman menulis sebuah esei bertajuk: “Kawan, anda tidak perlu mencari restoran halal semata-mata untuk saya”.

Menurut kenyataan di WeChat itu, kakitangan awam tidak wajar memilih makanan, manakala kantin di tempat kerja akan diubah supaya kakitangan dapat mencuba semua jenis hidangan tanpa mengira status halal.

Kepimpinan Parti Komunis di Urumqi juga berkata, mereka akan mewajibkan kakitangan awam dan anggota parti supaya percaya sepenuhnya kepada ideologi komunis dan bukannya agama.

Rakyat China secara teorinya bebas mengamalkan mana-mana agama tetapi mereka menjadi sasaran pengawasan yang semakin ketat ketika pemerintah cuba meletakkan agama di bawah kawalan Parti Komunis. – Reuters