Agensi angkasa lepas Rusia, Roscosmos memberitahu, tekanan udara di (ISS) berjaya dipulihkan ke tahap sepatutnya selepas kebocoran dibaiki kelmarin dan keselamatan dan kesihatan tiga kru Amerika Syarikat (AS), dua Rusia serta seorang dari Jerman tidak terancam.

Kebocoran tersebut dikesan pada Khamis lalu dengan lubang kecil terbentuk pada kapsul Soyuz milik Rusia yang berlabuh di stesen tersebut dipercayai akibat kerosakan bahan atau hentaman mikrometeorit.

Keretakan kecil dipercayai bersaiz 2 milimeter lebar di dalam stesen angkasa bernilai AS$150 bilion (RM617 bilion) itu disedari angkasawan selepas tekanan udara menurun.

Angkasawan dari Agensi Angkasa Lepas Eropah, Alexander Gerst dilaporkan menggunakan jarinya menutup lubang itu terlebih dulu sebelum kru melekatkan pita pelekat dan dibuktikan berkesan.

Ini bukan kali pertama ISS mengalami kebocoran kerana ia pernah berlaku pada tahun 2007 di kapsul Harmoni pada seksyen AS namun pegawai mengatakan ia tidak menyebabkan kebimbangan.

ISS mempunyai keluasan 7,898.8 meter persegi dan ia mengorbit Bumi dengan jarak 402 hingga 426 kilometer (km) tinggi pada sudut 51.6 darjah selain mengembara sejauh 27,744 kilometer per jam. 
– AGENSI